MENU

MedAgriFood Resilience

Apri il volantino

 

Socio-environmental shocks assessment and resilience empowerment in Mediterranean agri-food heritage systems: Italy, Morocco, Algeria FAO GIAHS sites – MedAgriFood Resilience

Referente scientifico

Antonio Santoro - Dipartimento di Scienze e Tecnologie Agrarie, Alimentari, Ambientali e Forestali (DAGRI), Università di Firenze (Italia)

Gruppo di Lavoro

Mauro Agnoletti, Beatrice Fiore, Federica Romano, Alessandra Bazzurro, Francesco Piras, Silvia Scaramuzzi

Partners progetto

  • Università Politecnica Mohammed VI (UM6P)
  • Università di Biskra (Algeria)
  • Centro di ricerca scientifica e tecnica per le regioni aride (CRSTRA) (Algeria)
  • Università di Ibn Zohr (UIZ) (Marocco)

Obiettivi principali

  • Valutare gli shock e le vulnerabilità socio-ambientali dei sistemi agroforestali dei tre siti di studio (Italia, Marocco, Algeria) inclusi nel Programma FAO GIAHS.
  • Identificare i fattori chiave per la resilienza e l’adat­tamento nei tre siti dal punto di vista tecnico, della biodiversità e socioeconomico.
  • Contribuire allo sviluppo locale inclusivo e sosteni­bile e potenziare la resilienza nei confronti di poten­ziali shock preservando al contempo il patrimonio culturale e quello ecologico.
  • Identificare e introdurre soluzioni innovative, best practices e strategie per la resilienza e l’adattamento che possono essere replicati in altri sistemi agroforestali simili.

Abstract

Traditional agroforestry systems are receiving increasing attention at international level thanks to their multifunctional role and as examples of alternatives to agricultural models based on maximizing productivity.

These systems developed through the centuries by local communities, are still actively supporting the livelihood of local farmers, providing solutions for climate change mitigation and adaptation, contributing to the preservation of agro-biodiversity and traditional knowledge and cultural identity.

This interest is testified by the establishment of the Globally Important Agricultural Heritage Systems (GIAHS) Programme by the Food and Agriculture Organization (FAO), with the aim of identifying and preserving worldwide sites characterized by agro-silvo-pastoral systems created and managed over time by local communities, that today represent examples of local adaptation and mitigation towards global challenges, contributing to food security and sustainable development of rural communities.

The project will focus on studying three GIAHS sites (in Italy, Morocco and Algeria) applying a multidisciplinary approach to identify the possible social and environmental shocks impacting agroforestry heritage systems in the Mediterranean area, linking together landscape structure, climatological studies, social role and biodiversity assessment.

The selected systems, developed over the centuries by local communities to adapt to challenging environmental conditions (dry and hot climate, water scarcity, steep slopes,…), are based on the Mediterranean diet and are still fundamental for the food security of local communities, demonstrating to be more resilient towards possible shocks respect to modern and intensive food systems.

The results of the project will lead to the identification of the best practices to be replicated in other GIAHS sites and in other traditional agri-food and agroforestry systems to increase the adaptation and resilience to social and/or environmental systems shocks.

Azioni progettuali 

(in grassetto quelle coordinate da DAGRI-UNIFI)

  • WP1 - Coordinamento e gestione del progetto

1.1 Monitoraggio e valutazione del progetto

  • WP2 - Biophysical assessment

2.1 Valutazione della struttura del paesaggio

2.2 Valutazione biofisica e del sistema colturale

2.3 Valutazione dell'agrobiodiversità

  • WP3 - Analisi socio-economica

3.1 Condizioni socioeconomiche locali

3.2 Resilienza socioeconomica e shock

  • WP4 - Individuazione di soluzioni per la resilienza e l’adattamento

4.1 Identificazione delle best practices

4.2 Sviluppo del sistema di supporto alle decisioni

  • WP5 - Comunicazione e disseminazione

5.1 Sito web e social network

5.2 Seminari locali

5.3 Partecipazione a Terra Madre

5.4 Pubblicazioni e convegni scientifici

5.5 Rete MedGIAHS

Durata

Inizio: Aprile 2022

Conclusione: Aprile 2025

Proroga: 

Ente finanziatore e bando

MIPAAF - SUSFOOD2 FOSC Joint Call 2021

Sito del progetto

https://www.medagrifood.eu/

 

Ultimo aggiornamento

30.03.2023

Cookie

I cookie di questo sito servono al suo corretto funzionamento e non raccolgono alcuna tua informazione personale. Se navighi su di esso accetti la loro presenza.  Maggiori informazioni